Sähköisen maailman lyhyt oppimäärä on löydettävissä esimerkiksi tuolta

Uhkia voi vilkaista esimerkiksi tuolta

Luottamuksellisia tietoja ei pitäisi lähettää suojaamattomassa sähköpostissa.
Viestien salaaminen on silti harvinaista, joten turvattomia tilanteita syntyy helposti.

Luotettavalla sähköisellä allekirjoituksella voi todistaa oman henkilöllisyytensä lähettäjänä ja yleensä myös salata viestin.

Yksittäinen salattu viesti voi herättää sivullisen mielenkiinnon. Systemaattinen salaaminen olisi sen vuoksi järkevää. Sekään ei aina riitä, sillä salauksen voi purkaa myös oikeudettomasti. Salauksen murtamiseen sopivien ohjelmien tarjolle saattaminen on tosin rikollista (RL 34 luku 9 a ja 9 b §). Niitä on kuitenkin saatavilla.

Perinteinen hidas kannettu posti voi niin ollen osoittautua helpoimmaksi tavaksi viestiä asiakkaan kanssa tietoturvallisesti.

Jos kuitenkin haluaa lisätä tietoturvaa sähköiseen viestintään, niin voi ottaa käyttöön internetpohjaisen turvameilin esimerkiksi tuolla tai tai tuolla taikka ohjelmallisen sähköpostien allekirjoituksen ja salaamisen. Viimeksi mainittu onnistuu sähköpostiohjelmiin ladattavilla liitännäisillä. Avainten luomisen jälkeen viestintä tapahtuu yhtä helposti kuin aikaisemminkin. Salaaminen ja purkaminen tapahtuvat huomaamatta. Ilman avainta viestiä ei saa avatuksi – ei myöskään kollega omasta toimistosta.

Toinen mahdollisuus on sopia asiakaskohtaisesta salasanasta, jolla suojataan sähköposteihin liitettävät asiakirjat ja zipit.

Niissä harvinaisissa tapauksissa, jolloin viranomaisella on oikeus viestien avaamiseen, heille tulee luovuttaa avaimet. Viranomaiset voivat avainten puuttuessa myös purkaa salauksen siihen soveltuvilla menetelmillä.

Salaaminen ei ole merkki siitä, että viestissä olisi jotain erityisen salattavaa tai suorastaan rikollista. Salaamisella torjutaan väitteet rikollisen leväperäisestä asiakkaan tietojen käsittelystä.

Avaimiin liittyy toinenkin hyvä asia. Avaimen voimassaoloaika ja mahdollisuus avaimen mitätöimiseen.

http://office.microsoft.com/fi-fi/outlook-help/tietoja-sertifikaateista-ja-sahkopostin-salaamisesta-outlookissa-HP001046171.aspx

http://www.tietosuoja.info/spostiohjelma.html


http://linux.fi/wiki/Gpg

http://fi.wikipedia.org/wiki/RSA