Silloin tällöin käräjätuomari vaatii luvan saaneelta oikeudenkäyntiavustajalta selvitystä siitä ”millä perusteella puolustajaksi esitetään muuta kuin kelpoisuusehdot täyttävää henkilöä”. Kysymys on väärin asetettu. Luvan saanut täyttää kelpoisuusehdot.
Lain mukaan epäillyllä on oikeus valita kelpoisuusvaatimukset täyttävä henkilö puolustajakseen. Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja täyttää kelpoisuusvaatimukset. Luvan saanutta oikeudenkäyntiavustajaa vain syrjitään lainsäädännössämme siten, että ensisijaisesti puolustajaksi olisi määrättävä asianajaja tai julkinen oikeusavustaja. Säännökset ovat avustajauudistusta edeltävältä aikakaudelta. Syrjintää perusteltaneen nykyisin ehkä sillä, että uraansa aloittaessaan luvan saaneilta oikeudenkäyntiavustajilta vaaditaan muodollisesti vähäisempi työkokemus kuin asianajajilta. Molempia ryhmiä valvotaan tehtävissään.
Todellisuudessa puolustajaksi voidaan ehdottaa 30 vuoden työkokemuksen rikosasioissa omaavaa luvan saanutta oikeudenkäyntiavustajaa. Erikoista olisi, jos päämiehen pitäisi luopua hänesta ja ottaa juuri asianajajaliittoon hyväksytty nuorukainen tilalle.
Emme tiedä kysytäänkö lisäperusteluita niiden luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien kohdalla, jotka palvelevat asianajotoimistoissa ja joita asianajotoimistoista ehdotetaan puolustajaksi osakkaan sijasta.
Luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia tavoittaa yhdistyksemme kotisivuilla ylläpidetystä luettelosta. Muualta näitä tietoja ei keskitetysti saa.
Luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien kannattaa liittyä yhdistykseemme.