Lähde: OIKEUSPOLIITTISEN TUTKIMUSLAITOKSEN TUTKIMUSTIEDONANTOJA 124

…Lähes kaikki haastatellut olivat kuitenkin sitä mieltä, että laskujen kohtuullistaminen on pitkälti kiinni siitä, kuka on istunnossa puheenjohtajana. Suurin osa kertoi myös, että laskuihin puuttuvat nimenomaan tuomarit ennemmin kuin syyttäjät. Sillä, miten avustaja laatii laskunsa, koettiin olevan myös vaikutusta palkkioiden kohtuullistamiseen. Mitä yksityiskohtaisemmin lasku oli laadittu, sitä harvemmin laskuun puututtiin.

”Kyllä se on siitä kiinni kuka siellä on käräjätuomarina. On joitakin tuomareita ja joitakin tuomioistuimia, joita ei niinkään kiinnosta sen tuomion asiallinen sisältö vaan se, että takerrutaan siihen oikeusapulaskuun.” LT, suuri kaupunki.
”On nimenomaan niin, että joku tuomari kohtuullistaa huomattavasti enemmän kuin toinen. Tästä on keskusteltu kollegoiden kanssa.” LT, pieni kaupunki.

 

”Syyttäjät ovat mielestäni hyvin ymmärtäväisiä. Mutta sitten on tällaisia puheenjohtajia, joilla on tarve jotenkin osoittaa jotain. Silloin tulee kyllä sellainen rosvon olo itselle, ja kun itse tietää, että ne tunnit on tehty. Nämä on siis yksittäistapauksia, mutta selkeästi lisääntymässä.” AA, suuri kaupunki.