Kategoriat
Yleinen

Käräjäoikeudet vähenevät 2018

Asianajajat ja tuomarit vastustavat muutosta

1 vastaus aiheeseen “Käräjäoikeudet vähenevät 2018”

Ehdotus tuomioistuinjärjestelmän uudistamiseksi

Suomalaisesta tuomioistuinjärjestelmästä on pienempien intressien ajamiseksi tullut erittäin kallis ja raskas järjestelmä.
Suurin osa ihmisistä ei uskalla ajaa pienempiä juttuja, koska vastapuolen oikeudenkäyntikulut ovat usein suurempia kuin jutun intressi. Oikeusturvavakuutukset kattavat säännönmukaisesti ainoastaan omat oikeudenkäyntikulut. Mikäli vastapuolen avustajaksi tulee suurempi asianajotoimisto, oikeudenkäyntikulut saattavat muodostua merkittäväksi esteeksi oikeuden hakemiseksi. Suuret yritykset todennäköisesti käyttävätkin pelotteena asiakassuhdettaan suuriin asianajotoimistoihin.

Ratkaisu
Käräjäoikeuksien yhteyteen perustetaan ns. pienten juttujen tuomioistuin
(ns. ”Small Claims Court”), jossa ajettava intressi saa olla enintään esimerkiksi
€30.000 euroa siviiliasioissa. Tuomioistuimessa toimii yksi tuomari yhden istunnon, lähes summaarisessa menettelyssä, elleivät osapuolet suostu asiassa kirjalliseen menettelyyn. Tästä pienten juttujen tuomioistuimesta saisi valittaa hovioikeuteen ainoastaan valitusluvalla, jonka edellytyksenä olisi selvä tuomiovirhe. Luonnollisesti ennakkopäätösvalitus ja kantelut tuomiovirheestä säilyisivät myös korkeimpaan oikeuteen. Muuten pienten asioiden tuomioistuimen tuomio tulisi lainvoimaiseksi ja täytäntöönpanokelpoiseksi.

Tärkein uudistus kuitenkin olisi se, että pienten juttujen tuomioistuimessa, ei tuomittaisi vastapuolen oikeudenkäyntikuluja, vaan kumpikin vastaisi ainoastaan omista kuluistaan. Yleensä koti- ja muihin henkilövakuutuksiin sisältyvät oikeusturvavakuutukset kattavat tällaisessa tapauksessa oikeudenkäyntikulut.

Järjestelmän etuna olisi huomattavasti parempi oikeusturva, koska pelko vastapuolen oikeudenkäyntikuluista ei olisi esteenä jutun nostamiselle, kuten nykyisin. Lisäksi etuna olisi käräjäoikeuksien työmäärän merkittävä väheneminen ja käräjäoikeuksien keskittyminen suurempiin juttuihin ja rikosasioihin.

Tuomarit tähän uuteen järjestelmään saataisiin siirtämällä siviiliasioihin perehtyneitä käräjätuomareita uusiin pienten asioiden tuomioistuimiin.

UK Small Claims Court
Englannissa on käytössä tällainen pienten asioiden tuomioistuin eli small claims court (”SCC”), johon ohjataan yleensä kaikki alle GBP 15.000 (noin €22.000) siviilikanteet. SCC:ssä ei pääsäännön mukaan tuomita vastapuolen oikeudenkäyntikuluja ja usein asianomistajat hoitavat kaikkien pienimmät juttunsa itse. SCC:stä voidaan valittaa 21 päivän kuluessa tuomiosta ylempään tuomioistuimeen valitusluvalla ainoastaan, mikäli kyseessä on selvä tuomiovirhe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.