Osallistuin avustajana Iisalmen käräjäoikeuden istuntoon Helsingistä käsin. Iisalmessa oli vain puheenjohtaja. Partit olivat kukin tahollaan etänä. Todistajat kuultiin puhelimitse.

Kuva oli huono testivaiheessa kun liittymäni lähetti (upload) vain 10 MB/s. Korotin liittymäni vauhdit ennen istuntoa maksimiin (150/100).

Istunnon alkaessa yhteys puheenjohtajaan ja omassa virastossaan etänä istuvaan voutiin toimivat hyvin. Ongelmaksi muodostui todistajien puhelinkuuleminen.

Todistajien puheesta sai selvää vain puheenjohtaja. Todistajat saivat puolestaan selvää vain puheenjohtajan kysymyksistä. Puheenjohtaja joutui kertomaan osapuolille mitä todistajat puhuivat.

Puhelut välittyivät ilmeisesti Iisalmessa salin kaiuttimiin ja sieltä puheenjohtajan mikrofonin kautta epäselvästi parteille. Tällainen prosessi ei välttämättä täytä oikeudenkäynnille länsimaisessa demokratiassa asetettavia vaatimuksia.

Jos osapuolet eivät kuule todistajan suusta vastauksia, on syytä keskeyttää istunto ja kutsua tekniikka paikalle tarkastamaan kytkennät.

Edit: kyllä toimii hitaammallakin yhteydellä. 30/30 näytti toimivan. Tuo yllä mainittu toteutui niin, että käräjäoikeudesta lähetettiin minulle linkki kokoukseen. Itsellä tulee olla Skype käytössä. Kun linkkiä kilkkaa, niin pääsee odotustilaan, josta käräjäoikeus hyväksyy kokoukseen. Linkin kilkkaamisen jälkeen voi tosin tulla kysymys oliko ongelmia, jos oli niin kilkkaa lynx web app linkkiä. Sen myötä asian pitäisi toimia. Näin ainakin tuo yllä mainittu toimi.