
I-SHO:2025:1
Puolustajan palkkio – Tuntipalkkion määrä
Diaarinumero(t):
R 23/1105
Antopäivä:
21.02.2025
Ratkaisunumero:
25/102035
Asiassa R 23/1105 presidentti on siirtänyt hovioikeuden täysistunnossa käsiteltäväksi kysymyksen puolustajan palkkion tuntipalkkion määrästä.
RATKAISUN KESKEINEN SISÄLTÖ
Korkein oikeus oli perustuslain 107 §:n nojalla jättänyt soveltamatta oikeusavun palkkioperusteista annetun valtioneuvoston asetuksen silloisen 6 §:n (820/2013), jonka mukaan tuntipalkkio oli 110 euroa. Palkkioasetuksen asemesta korkein oikeus sovelsi oikeusapulakia, kun se katsoi, että kohtuullisena oikeusapulain 17 §:ssä tarkoitettuna tuntipalkkiona oli pidettävä 130 euroa (KKO:2024:71). Sen jälkeen valtioneuvosto on antanut asetuksen muutoksen (17/2025), jonka mukaan tuntipalkkio on 120 euroa. Kysymys siitä, onko korkeimman oikeuden antama oikeusohje 130 euron tuntipalkkiosta edelleen voimassa.
Koska korkeimman oikeuden ratkaisu ylimpänä riippumattomana yleisenä tuomioistuimena on perustunut lain soveltamiseen, ei tätä oikeusohjetta lakiin perustuvasta 130 euron tuntipalkkiosta ole voitu lakia alemmanasteisella valtioneuvoston asetuksella määrällisesti alentaa. Hovioikeus määräsi rikosasian puolustajan palkkion tuntipalkkioksi edelleen 130 euroa.
KKO 2.4.2025: Puolustajalle määrätty 120 euron tuntipalkkio oli oikeusapulaissa edellytetyllä tavalla kohtuullinen
Asianajaja vaati, että hänelle maksetaan valtion varoista 130 euroa tunnilta palkkiona vastaajan puolustamisesta korkeimmassa oikeudessa. Hän perusteli vaatimustaan sillä, että oikeusavun palkkioperusteista annetun valtioneuvoston asetuksen (palkkioasetus) muutetun 6 §:n mukaista 120 euron tuntipalkkiota ei voitu pitää oikeusapulain 17 §:n mukaisesti kohtuullisena, koska se alitti korkeimman oikeuden ratkaisussaan KKO 2024:71 kohtuulliseksi katsoman 130 euron tuntipalkkion. Palkkioasetuksen uusi 6 § tuli jättää Suomen perustuslain 107 §:n nojalla soveltamatta.
Korkein oikeus totesi, että korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden toisistaan poikkeavien ratkaisujen antamisen jälkeen oikeuskäytäntö oli muodostunut epäyhtenäiseksi palkkioasetuksen 6 §:n soveltamisessa. Ratkaisuista ja niitä seuranneesta palkkioasetuksen 6 §:n muuttamisesta johtuen palkkion kohtuullisuutta koskeva arviointi poikkesi korkeimman oikeuden ratkaisussa KKO 2024:71 arvioitavana olleesta asiasta, jonka käsittelyn aikaan valtioneuvosto oli korottanut tuntipalkkiota viimeksi vuonna 2014.
Oikeusapulaissa käytetty kohtuullisen palkkion käsite on avoin ja arvostuksenvarainen. Palkkioasetuksen 6 §:n muuttamisen taustalla olivat toisistaan poikkeavat ylimpien tuomioistuinten ratkaisut, ja asetuksenantovaltuuteen sisältyi harkintavaltaa kohtuullisesta tuntipalkkiosta säädettäessä. Nämä seikat huomioon ottaen korkein oikeus katsoi, että palkkioasetuksen voimassa olevan 6 §:n mukainen tuntipalkkio ei ollut ristiriidassa oikeusapulain kanssa siten, että säännöstä ei olisi saanut asiassa soveltaa. Puolustajalle maksettiin palkkiota palkkioasetuksen 6 §:n mukaisesti 120 euroa tunnilta.
Asia käsiteltiin puolustajan palkkion määräämisen osalta täysistunnossa.