Suomalais-venäläinen kauppakamari on käsitellyt asiaa tuolla. Käteiseksi nostaminen oli tahallista rahanpesua. Lisää oikeuskäytäntöä rahanpesusta. Asianajajaliitto on julkaissut aineistoa vuonna 2017. Ympäristö on kuitenkin tiukentunut vuonna 2018 ja vuonna 2019.
ELY-keskuksen aineisto aiheesta

Rahanpesulakia sovelletaan myös luvan saaneisiin (2 § 13 kohta) mutta ei kuitenkaan (3 §) toiminnassa, joka koskee oikeudenkäyntiavustaja- tai oikeudenkäyntiasiamiestehtävien hoitamista. Oikeudenkäyntiavustaja- ja oikeudenkäyntiasiamiestehtävänä pidetään varsinaisten oikeudenkäyntiin liittyvien tehtävien lisäksi oikeudellista neuvontaa, joka koskee asiakkaan oikeudellista asemaa esitutkinnassa rikoksen johdosta tai asian muussa oikeudenkäyntiä edeltävässä käsittelyvaiheessa taikka oikeudenkäynnin käynnistämistä tai sen välttämistä.

Lain 2 §:n 13 kohta käsittää liike- tai ammattitoimintana oikeudellisia palveluita tarjoavan siltä osin kuin toimitaan asiakkaan puolesta tai lukuun taloudelliseen toimintaan tai kiinteään omaisuuteen liittyvissä liiketoimissa taikka osallistutaan asiakkaan puolesta seuraavien liiketoimien suunnitteluun tai suorittamiseen: a) kiinteistöjen tai liiketoimintayksikköjen ostamiseen tai myyntiin; b) asiakkaan rahavarojen, arvopaperien tai muiden varojen hoitamiseen; c) pankki-, säästö- tai arvo-osuustilien avaamiseen tai hoitamiseen; d) yhtiöiden perustamiseen, johtamiseen tai yritysten hallinnoimiseksi tarvittavien varojen järjestelyyn; tai e) säätiöiden, yhtiöiden tai vastaavien yhteisöjen perustamiseen, johtamiseen tai niiden toiminnasta vastaamiseen;

Lakia sovelletaan myös silloin, kun liiketoimen kohteena olevat varat ovat peräisin toisen valtion alueella suoritetusta toimesta.

Lain 2 luvun 3 §:n mukaan 3Ilmoitusvelvollisen on laadittava riskiarvio rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskien tunnistamiseksi ja arvioimiseksi. Laatimisessa tulee noudattaa hyväksyttäviä periaatteita ja menettelytapoja. Riskiarvio on päivitettävä säännöllisesti ja toimitettava pyynnöstä ilman aiheetonta viivytystä valvovalle viranomaistaholle.

Toimintaperiaatteiden, menettelytapojen ja valvonnan tulee sisältää ainakin: 1) sisäisten toimintaperiaatteiden, menettelytapojen ja valvonnan kehittämisen; 2) sisäisen tarkastuksen, jos tämä on perusteltua ilmoitusvelvollisen toiminnan luonne ja koko huomioon ottaen.

ELY-keskuksen oppaasta poimittua:

Rahanpesun valvontarekisteriin ilmoittautuminen koskee
• oikeudellisia palveluita tarjoavia (pl. asianajajat), siltä osin kuin toimitaan asiakkaan puolesta tai lukuun kiinteistöjen tai liiketoimintayksikköjen myymiseen tai ostamiseen, erilaisten tilien tai varallisuuden hoitamiseen, yhteisöjen perustamiseen tai hallintaan, tai varojen järjestelyyn liittyen
• kirjanpitotehtäviä toimeksiannosta hoitavia
• veroneuvontapalveluita tai verotukseen liittyvää tukea suoraan tai välillisesti tarjoavia
• niitä rahoitus- tai sijoituspalveluita tarjoavia, jotka eivät ole Finanssivalvonnan valvottavia
• tavara- ja taidekauppiaita, jotka ottavat vastaan käteismaksuna vähintään 10 000 euroa yhtenä tai toisiinsa kytkeytyvinä suorituksina
• 1.12.2019 alkaen taidekauppiaita, jotka ottavat vastaan vähintään 10 000 euron maksuja yhtenä tai toisiinsa kytkeytyvinä suorituksina (missä muodossa tahansa)
• valuutanvaihtajia ja yrityspalveluiden tarjoajia, joiden tulee myös hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Siirtymäaika nykyisissä valuutanvaihto- ja yrityspalvelurekistereissä olevilla on 31.12.2019 saakka.

(Ely-keskuksen ohjeistama velvollisten ala näyttäisi olevan hieman laajempi kuin laissa säädetään.)

Valvontarekisteriin hakeutuminen
Rahanpesun valvontarekisteriin hakeudutaan sähköisellä hakemuslomakkeella, jonne on linkki aluehallintoviraston verkkosivulla osoitteessa www.avi.fi/rahanpesun-valvonta. Lomake otetaan käyttöön 24.6.2019. Sähköiseen hakemuslomakkeeseen on merkitty pakolliset täytettävät kohdat ja lomake opastaa tietojen täyttämisessä

Nordean informatiivinen video aiheesta.

Rattoisia hetkiä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun lain (444/2017) ja sen muutosten parissa!